Slik holder du lykkepromillen på studentfesten

Hvordan kan du ha kontroll over alkoholinntaket og samtidig ha det gøy på fest? Vi gir deg tips til å holde lykkepromillen gjennom festen.

Studentfester innebærer ofte et høyt alkoholkonsum. Det er imidlertid mange studenter som ønsker å begrense eget alkoholinntak, og som på samme tid ønsker å være en del av fellesskapet. Denne balansegangen er ikke alltid enkel å finne. Da kan lykkepromille være løsningen. 

Lykkepromille er den rusen som gir størst stimulerende effekt. Denne oppnår du når du ligger mellom 0,5 og 1 i promille. Promillenivået vil være påvirket av individuelle forskjeller, som vekt, høyde og gener. En tommelfingerregel er at lykkepromillen oppnås etter 2 glass vin for jenter og 3-4 glass vin for gutter.   

Så hva kan du gjøre for å holde på lykkepromillen gjennom festen?  

 1. Begrens hvor mye drikke du tar med deg 
  Planlegg hvor mye du skal drikke før du går til innkjøp av alkohol, og sørg for å begrense hvor mye du tar med deg på festen. Da er det enklere å kontrollere hvor mye du drikker. 

 2. Velge drikker med lav alkoholprosent 
  Ved å drikke alkoholtyper med en lav alkoholprosent er det enklere å kontrollere promillen. Hold deg unna sprit, og drikk heller øl, cider eller vin.  

 3. Allier deg med en annen 
  Det er som regel andre som ønsker å drikke på ditt nivå. Finn dem, og allier deg med dem. Det er ofte enklere å holde alkoholkonsumet på et lavt nivå når man er flere om det. 

 4. Drikk sakte 
  Når du drikker mye alkohol på kort tid, risikerer du en rask promillestigning. Drikk derfor sakte. Da er det enklere å merke rusen. 

 5. Vent med neste enhet  
  For mange går det nærmest på autopilot å hente mer drikke når man er tom i glasset. Forsøk å bryte med denne automatikken. Når du har drukket opp en enhet, vent med å ta en til. I stedet kan du benytte anledningen til å bevege deg, danse og mingle.  

 6. Ha kontroll under drikkeleker 
  Under drikkeleker er det lett å la seg rive med. I tillegg er det flere som føler på et drikkepress under drikkeleker. Du kan likevel være med på drikkelekene og samtidig være bevisst på mengden du konsumerer under drikkelekene. Du kan for eksempel drikke noe med en lav alkoholprosent og ta små slurker – dette er det ingen andre enn deg selv som legger merke til. 

Følg med på ditt promillenivå
Last ned appen her: Google Play og App-store