Få en god struktur på din studiehverdag

Hvordan kan du få unnagjort skolearbeid og samtidig ha tid til å leve studentlivet? Vi deler fire råd til hvordan du kan strukturere studiehverdagen din.

Som student har du frihet til å legge opp dagene slik du selv ønsker. Det er imidlertid ikke enkelt å balansere alle gjøremål i hverdagen. Så hvordan kan du være effektiv og produktiv i studiehverdagen, og samtidig ha tid til venner og fritidsaktiviteter? Trikset er å skape en god struktur i hverdagen. Vi deler fire råd til hvordan du kan gjøre dette.  

 

 1. Lag en studiedagbok 
  Mange studenter er usikre på hvordan de skal studere. Noen får derfor ikke kommet i gang med studiene, mens andre jobber lange dager uten å få særlig læringsutbytte. Da kan det være nyttig å lage en plan for hverdagen. Studiedagboken kan hjelpe deg med å planlegge studiedagene dine, slik at du kan sette rammer for hverdagen.  

  Lurer du på hvordan du burde lese mest mulig effektivt? Se våre tips til gode studieteknikker.  

  studiedagbok.jpg

 2. Legg opp til at studiene er en fulltidsjobb 
  Som student kan man lett få en følelse av å aldri ha helt fri. Det er alltid en pensumbok som bør leses, en innlevering som bør skrives eller øvingsoppgaver som bør gjøres. For å kunne ta fri med god samvittighet kan det være nyttig å behandle studiene som en vanlig fulltidsjobb. Lag en fast rutine for når du skal starte å studere og når du skal legge fra deg pensumbøkene. Ha et fast start- og sluttpunkt, og ta helt fri i helgene. Når du er ferdig med arbeidsdagen anbefales det at du legger studiene helt fra deg og bruke tid på noe som gir deg energi.  

 3. Opparbeid en døgnrytme  
  Som student er det mye å være med på. For å få døgnet til å strekke til er det mange studenter som nedprioriterer søvn. Dette vil imidlertid gå utover din evne til å fungere i hverdagen.  

  For å få tilstrekkelig med søvn er det viktig å opparbeide en god døgnrytme. Det vil kunne gi deg energien og konsentrasjonen som kreves for å få unnagjort dine daglige gjøremål. Du kan lese om våre tips til bedre søvn her.  

 4. Lær deg å prioritere 
  Du vil ikke alltid ha tid til alt. Selv om du kanskje skulle ønske at du kunne få toppkarakterer, ha deltidsjobb, jobbe frivillig, være sosial, trene og spise sunt, så er det helt vanlig å ikke få til alt dette. Vi har kun 24 timer i døgnet, og for de fleste er ikke dette nok til å strekke til på alle områder. Bestem deg derfor for hva som er viktigst for deg, og prioriter dette over det som er mindre viktig. På den måten blir det enklere å legge opp dagene, samtidig som du vil kunne sette mer realistiske krav til deg selv. Å mestre kravene vil ofte gi økt motivasjon.