Mannlig student foran laptop

Forberedelser til jobbintervjuet

Forberedelser har alt å si

👓Les gjennom

  1. Stillingsutlysningen. Hva var det stillingen gikk ut på, egentlig? Det er lurt å lagre denne allerede når du søker. Når fristen går ut, fjernes ofte annonsen.

  2. Din egen CV og søknad. Hva er det arbeidsgiver allerede vet om deg? Det er på bakgrunn av disse opplysningene du har kommet til intervjuet, nå ønsker de en utdypning.

  3. Det du vet om virksomheten. Sjekk nettsidene, LinkedIn, Instagram, gjør et google-søk. Kjenn etter - hvorfor har du lyst å jobbe der? Hva blir du interessert i når du leser om bedriften?

🧑‍🎓Hva skal du forberede?

  1. Det er vanlig å få spørsmålet "fortell litt om deg selv". Forbered en kort presentasjon, hvem er du, hva motiverte deg til å søke stillingen? Du kan ta utgangspunkt i din egen CV, men husk at denne har de allerede lest, så det er fint å få noe utfyllende informasjon. Ikke gjør det for omfattende - du får bedre tid til å utdype lengre uti intervjuet

  2. Tenk igjennom hvilke erfaringer du har som gjør deg kvalifisert for jobben. Ha gode eksempler, slik at det blir lett for arbeidsgiver å se for seg hva du kan og har fått til.

  3. Et tips er å bruke STAR-modellen. Når du får et spørsmål eller skal utdype en erfaring, kan du tenke på en situasjon du har vært i, og bruke modellens trinn.

    1. S - situation

    2. T -task

    3. A- action

    4. R - results

  4. Har du spørsmål til arbeidsgiver? Husk at intervjuet også er din anledning til å spørre om det du lurer på med arbeidsoppgaver, arbeidshverdagen, arbeidsmiljø osv.

🤹Under intervjuet

  1. Vær aktiv, men ikke avbryt den som intervjuer deg. Det er også viktig å ta pause når du har svart på et spørsmål for å signalisere at du er ferdig å svare. Ikke vent på å bli avbrutt. Det viser god kontroll at du tåler den stille pausen mens du venter på nytt spørsmål.

  2. Hold blikkontakt, vær deg selv, og husk å puste. Arbeidsgiver forstår at situasjonen kan være stressende for deg. Ofte roer nervene seg litt uti samtalen.

🤝Fysisk oppmøte?

  1. Finn ut hvor intervjuet skal gjennomføres

  2. Beregn god tid, møt opp ca. 10 minutter før.

  3. Er det resepsjon? Husk at intervjuet begynner i det du går inn dørene. Hvordan du henvender deg til resepsjonen eller andre i lokalene kan være en del av vurderingen.

  4. Hva skal du ha på deg? Noe du føler deg vel i. Blir du ofte varm, kan det være lurt å ha flere lag slik at du kan ta av deg jakken. Det kan være lurt å velge et materiale og en farge som ikke avslører svettemerker. Ikke kle deg i noe som er veldig oppsiktsvekkende, som viser for mye hud, eller er veldig slitt. Du vil ikke bli husket for klærne, men for det du sier.

🧑‍💻Digitalt intervju?

  1. Gjør deg kjent med programvaren

  2. Sørg for at du har godt og stabilt nett

  3. Plasser deg et sted du ikke blir forstyrret og lysforholdene er gode

  4. Ha PC-kameraet i øyehøyde

  5. Se i kamera når du snakker (men ikke blir for fiksert med blikket, det er lov å la det vandre litt)

  6. Bruk hodetelefoner, da både hører og høres du bedre

  7. Kle seg som du ville gjort i et fysisk intervju (ihvertfall fra midjen og opp)

Øving er viktig!

Vil du øve med en karriereveileder? Bestill time her.