Økning av gonorè

Det har vært en sterk økning av gonorètilfeller i Norge, særlig hos unge heteroseksuelle. -Nå må vi få de unge til å bruke kondom, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen i FHI.

– Særlig bekymringsfull er den sterke økningen av smitte hos unge kvinner. Kvinner smittes lettere og risikerer mer alvorlig sykdom enn menn, sier Øivind Nilsen.

Ifølge FHI er utbruddet størst blant unge i aldersgruppen 20 - 20 år og de ser det særlig i sammenheng med gjenåpning av universiteter og høyskoler etter pandemien. Bare i januar 2023 er det meldt om 277 nye tilfeller, hvorav 116 tilfeller blant kvinner. Om dette utviklingen fortsetter ligger det an til mer enn 3000 gonorètilfeller i 2023.

-Svært smittsomt

-Gonorè er svært smittsomt. Utbruddspotensialet er betydelig dersom infeksjonen nå etablerer seg blant heteroseksuelle unge, der hyppig partnerbytte og lav kondombruk er utbredt, sier Øivind Nilsen.

– Nå må vi få de unge til å bruke kondom. Husk at det er i møte med en ny eller tilfeldig partner nesten all smitte skjer – bruk alltid kondom da, oppfordrer han.

Om gonorè:

Gonoré smitter gjennom seksuell kontakt via slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm. 

Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50-70 prosent for kvinner og 20-30 prosent for menn.

Ubehandlet gonoré kan være smitteførende i flere måneder.

Gonoré kan smitte fra mor til barn under fødsel og gi alvorlig øyeinfeksjon.

Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer.

Tiden fra smitte til symptomer er oftest cirka én uke. 

De vanligste symptomer hos kvinner er endret utflod, mellomblødninger og smerter i nedre del av magen. Menn får vanligvis symptomer, og da i form av svie ved vannlating og utflod (ofte, men ikke alltid rikelig; “dryppert”) fra urinrøret.

Infeksjonen kan utvikle seg til betennelse i eggledere og bekken hos kvinner og bitestikler hos menn. Det kan gi senvirkninger i form av kroniske smerter og sterilitet.

Gonoréinfeksjon i hals eller endetarm gir oftest ingen symptomer, eller blir mistolket å ha annen årsak.

Infeksjonen behandles med antibiotika. Riktig bruk av antibiotika er svært viktig fordi bakterien lett utvikler resistens.

Kilde: FHI.

Husk at du kan teste deg på vår helsestasjon på campus. Les mer om tilbudet og åpningstider her.

Vi har satt frem en kurv med gratis kondomer i vår ventesone utenfor heisen i 4. etasje. Vi fyller på hver tirsdag.