Verdens beste julebrus!

I jakten på den perfekte julebrus har vi fått hjelp av eksperter til å gjøre oss litt bedre rustet til å møte julebrusens egen høytid.

Det evige spørsmålet: Hvilken julebrus er best? Vi har samlet selverklærte eksperter i form av en gjeng studentpolitikere og styreleder i Sammen for å gi oss svaret. Testen er en semi-blindtest. Ingen fikk vite hvilken brus de smakte på, men siden farge er et såpass essensielt parameter måtte testpanelet kunne se fargen på det de drakk. Grunnen til at alle brus er  anonyme for panelet når de smaker, er blant annet for å luke vekk det lokalpatriotiske elementet. Om panelet visste hva de drakk, ville en bergenser gitt full pott til Ringnes? Ville Hansa blitt rost opp i skyene av en fra hovedstaden? Neppe. Alle brus i testen blir gitt en score på 1-5 nisseluer og panelet har lagt særlig vekt på smak, farge og spruddel.  

Panelet advarte før testen at det kunne bli ampert pga store interne motsetninger og på dette punktet innfridde de. Vi advarer mot sterke scener utover i artikkelen.

Panelet består av: Magnus, Mia, Ingrid, Terje-André, Marie og Vegard

*Før testen var i gang klarte den blide sørlendingen Terje-André å presse til seg informasjon om at hans kjære CB ikke er en av de utvalgte til testen. Dette la mye av premissene for stemmegivningen hans. 

Dette er utvalget av brus panelet fikk smake på:DSC00172.JPG

Ringnes

Første brus ut er en klassiker fra Ringnes. Alle sitter spente og konsentrerte, vel vitende om hvilket ansvar som hviler på deres skuldre. Gjengen er i gang og første dråpe konsumeres:

- Lukter søtt, veldig rød. 

- Lukter såpe!

- Litt for mørk i fargen.

- Smaker gelé med spruddel. Det er bra!

- Kvalmende aroma

Man merker med en gang at disse folkene kan sin julebrus. Det gurgles, luktes og smattes. Mia mener at sukker generelt er bra, men at det i dette tilfellet ikke bidrar til noe positivt. 

- Jeg vil faktisk gi et pluss for mye sukker, bryter Magnus inn. 

- God etterspruddel, smetter Vegard inn.

Flere nikker samtykkende.

- Hvis jeg ville hatt gelé ville jeg kjøpt gelé, grynter Terje-André.

Etterhvert kommer panelet frem til denne dommen:

Mia: 2
Magnus: 3
Terje-André aka the Grinch: 1
Ingrid: 3
Marie: 4
Vegard: 4

Totalt: 3 nisseluer

DSC00185.JPG

Coop

Andre brus ut er en litt nyere variant fra dagligvaregiganten Coop. Gjengen stålsetter seg i møtet med denne spenstige utfordreren.

- Mye rar lukt! Såpe!

- Lukter mye. 

- Oi, her skjer det mye! 

- Fyller munnhulen godt.

Flere i panelet mener dette er en riskremsaus med kullsyre, noe som er positivt. Det er jo veldig jul, sier Ingrid. Denne passer nok godt til både riskrem og lutefisk, er det flere som enes om. 

- Bra denne, men en julebrus skal ikke være en ren bringebærbrus. Det må være forskjell på dem.

Marie nikker samtykkende og legger til at hun savner spruddel. 

Alt i alt er ekspertene ambivalente til Coop sitt julealibi og det merkes at testen virkelig er i gang. Det tenkes så det knakes før dommen blir avsagt.

Mia: 3
Magnus: 2
Terje-André: 1
Ingrid: 2
Marie: 2
Vegard: 3

Totalt: 2 nisseluer

Bruskollage.jpg

Hamar og Lillehammer (lett)

Alle gode ting er tre, men hvordan vil ekspertene reagere når testen sitt eneste light-alibi kommer på bordet?

- Sjampanjebrus kamuflert som jul!

- Farge er fin!

- Nei, ser ut som dårlig motorolje.

Det er tydelig at farge skaper store splittelser i panelet. Stemningen surner.

- Nissen er ikke brun. Nissen sine klær altså.

- Fjøsnisser har brune klær! Brune bukser!

Rød eller brun. Dette har splittet familier, venner og naboer i generasjoner og er etter reaksjonene blant ekspertene fremdeles like aktuelt den dag i dag. Etterhvert smakes det nærmere på brusen og Mia gjør en grusom oppdagelse:

- Denne er jo sukkerløs! Livet uten sukker er ikke verdt å leve!

- For lite kullsyre!

Vegard med sin ekstremt utviklede gane mener ettersmaken på denne er fake. Magnus kaster seg på, trekker inn aromaen fra brusen og konkluderer med at den lukter deodorant. Ikke bra. Åpen for alt utenom denne, skyter Ingrid inn.

- Jeg vil heller drikke akevitt enn denne i julen. Og jeg er avholds!

Det siste sitatet sier vel det meste. Her er dommen:

Mia: 3+
Magnus: 2-
Terje-André: 1
Ingrid: 0
Marie: 1
Vegard: 1

Totalt: 1 nisselue
DSC00233.JPG

NorgesGruppen

Brus nummer fire er en luring. Den går bare under navnet "Julebrus". Man må lese det som står i liten skrift bak på flasken for å finne ut at det er NorgesGruppen sin egen variant det skal smakes på. 

- Veldig bringebær/bestemorsaft.

- Her har noe gått galt!

- Drikkende. 

Igjen er gjengen uenige, men enes om at dette er en nøytral brus. Midt på juletreet, sier Vegard. Han legger og til at han blir stresset av å ikke klare å avgjøre om den er med eller uten sukker. 

Det smakes og luktes litt til:

- Smakte som en blanding av sukkerspinn og duftlys.

Ikke god, men annerledes.

Det er tvilsomt at NorgesGruppen har lykkes i å lage den beste julebrusen, men oioioi denne rakkeren spiller på hele følelsesregisteret til ekspertene.

Mia: 3+
Magnus: 0
Terje-André: 0
Ingrid: 3
Marie: 2
Vegard: 2

Totalt: 1,5 nisseluer

DSC00191.JPG

Rudolf & Nissens julebrus (Oscar Sylte)

Her har to av julens viktigste karakterer gått sammen for å lage julestemning på flaske. Det må bare bli bra, eller?

- Nå snakker vi julebrus!

- Smaken av lillejuleaften!

Er gjengen enige? Har vi truffet gullåren her? Eller er det potensielle skjær i sjøen?

- Hmm, trodde det skulle være en bedre smak.

- Føler tomhet.

- Æ vil ha CB!

Atter en gang er det dype splittelser blant ekspertene. Man merker allikevel at stemningen steg når Rudolf & Nissens eget brygg kom på bordet. Selv vår alt annet enn fornøyde sørlending må bite seg hardt i tungen for å skjule smilerykninger i munnviken. 

- Dagens beste!

Dette er faktisk julebrus

Smil, latter og sukker i skjønn forening tilsier at Oscar Sylte virkelig har tatt oppgaven på alvor. Her har romsdalingene fyrt på med alt av godsaker på en gang!

Mia: 4-
Magnus: 4
Terje-André: - (nektet å avgi stemme)
Ingrid: 5
Marie: 5
Vegard: 5

Totalt: 4 nisseluer

Bruskollage 2.jpg

Hansa julebrus

Da var turen kommet til bergenserne sitt flaggskip. Hvor mange tonn med pinnekjøtt i bergensområdet, som hvert år skylles ned med denne røde magikeren finnes det ikke tall på. Man trenger allikevel ikke jobbe med statistikk i SSB for å skjønne at det er en reeeeelativt anselig mengde. Så hva sier ekspertene?

- Dette er selveste tror jeg

- Den lukter fjøs på en god måte!

- Da har du aldri vært i et fjøs...

Here we go again! Diskusjonen går heftig rundt bordet:

- Den henger i glasset. Kvalitetstegn.

- Smaken endrer seg tre ganger i munnen!

- Litt lite søt.

- Begynner å blir småkvalm...

All smakingen begynner å ta på, selv for de mest garvede julebrusekspertene. Storpolitikken tar overhånd, her overveies hvert ord med omhu og det spekuleres i om stemmegivningen kommer til å bli taktisk. Hvilke ringvirkninger kan dette ha for studentene som potensielt velger brus til julen på feil premisser? Uansett, la oss få dommen:

Mia: 3
Magnus: 4
Terje-André: 1 
Ingrid: 4
Marie: 4
Vegard: 4

Totalt: 3 nisseluer

IMG_5026.JPG

Hamar & Lillehammer (den vanlige)

De siste skal bli de første funket bra for 2000 år siden, men gjelder det i 2017 også? Det finner vi ut når sistemann i testen skal smakes, smattes og gurgles.

- Kiler i kinnene. kiler som faen!

- Fjerner litt av fordommene mot brun julebrus

- Drakk den opp på to sekunder!

Alle er enige. Har julefreden senket seg, opplever vi et julemirakel her nå?

- Strutter som en struts!

- Den danser!

- Skalaen burde utvides!

- Bra avslutning

Smiling fra øre til øre, klemming og verbale kjærtegn. Er det sukkernivået i blodet til vårt kjære testpanel som kicker inn eller er det juleånden som har tatt bolig i gjengen? 

Mia: 6
Magnus: 4+
Terje-André: 1 
Ingrid: 4+
Marie: 4+
Vegard: 4

Totalt: 4 nisseluer

Bonusbrus! CB!

Testen var gjennomført, alle var gått hjem til sitt og glassene var tomme. Da tikker det inn en melding fra en anonym sørlending som har gjennomført testing av en ekstra brus. CB var blitt sendt rundt bordet og vurdert grundig. Vi må understreke at denne smakingen ikke oppfylte kravene om anonymitet for brusen, men har allikevel valgt å ta den med fordi vi mener at det kan være nyttig informasjon å ta med i vurderingen når du skal ut å handle julebrus. Dommen:

Mia: 4
Vegard: 4
Terje-André: 5
Kasper: 3
Magnus: 4
Thomas: 5
Ingrid: 3,5

Totalt: 4 nisseluer


Har du kommet deg helt hit i teksten er du en av veldig få. Vit at du er veldig spesiell, du er bedre enn best og akkurat god nok som du er. Vi setter utrolig stor pris på deg og det er så utrolig mange som er glade i akkurat deg. Siden du er så fin, nydelig, feiende flott og tålmodig skal du få en liten oppsummering av testen:

Drikk Oscar Sylte feat. Rudolf og Nissen. Drikk Hamar og Lillehammer (MED SUKKER). Vurder CB om du føler deg litt gal. Hansa og Ringnes går an om du er patriot den ene eller den andre veien. Resten kan du trygt styre unna om du liker en jul uten krangling og konflikter. 

God jul og god brus! 

DSC00284.JPG