Intervju - Digital rekruttering og inkludering

Vi i Sammen Studentliv har snakket med Nora Marie Mjølhus fra Studentersamfunnet i Bergen og Maren Fremstad fra BSI-Jentefotball om deres erfaringer knyttet til digital rekruttering og inkludering denne våren og høsten som var.  

 

Hvordan har det gått med rekrutteringen? Opplever dere at det er mange som er interessert i å bli med i en studentorganisasjon nå? 

Nora: Vi opplever at det er færre som er interessert nå enn det var i høst. Dette kan skyldes at semesterstarten har vært komplisert med tanke på koronarestriksjonene i Bergen, men også at det vanligvis er færre studenter som søker seg til organisasjoner på våren enn på høsten. Så langt har vi hatt en bli-kjent-med-Samfunnet-sending på våre nettsider. For oss var det viktig å ikke bare vise organisasjonen, men medlemmene – hvem de er og hvordan de ser ut. Dette bidrar til å senke terskelen for at folk tar kontakt med oss. Vi har nå et interesseskjema liggende ute på nettet, og håper å få hanket inn flere nye medlemmer. 
Maren: Vi opplever også at interessen for å bli med er større på høsten. Denne høsten var vi faktisk så heldige at vi hadde utrolig mange som ønsket å bli med, og måtte derfor har uttak, noe vi normalt ikke pleier. Vi har ønsket å ha med så mange som mulig, men har vært underlagt restriksjoner med tanke på antall personer tillat på treningog har ønsket å tilby alle medlemmene våre i hvert fall en trening i uka. For å nå ut til potensielle medlemmer er vi på mange ulike plattformer og svarer fort. 
 
Har dere noen konkrete tips hvordan studentorganisasjoner kan bruke sosiale medier? 

Nora: Det finnes mye man kan gjøre! Mitt beste tips er å bruke Instagram til å vise frem dem som er i organisasjonen. Det kan være fint å bli kjent med organisasjonen gjennom medlemmene.  

Maren: I tillegg til medlemmene forsøker vi også å vise mye av samholdet og det sosiale som skjer hos oss. 

Nora: Det finnes også en del eksterne en kan få drahjelp av. Sammen tilbyr studentorganisasjoner å ha instagram-takeover på sin profil med 7500 følgere. På https://www.studentbergen.no kan man lage eller oppdatere sin egen side og legge ut arrangementer slik at disse dukker opp i studentkalenderen.  

 

Hvordan holder dere på, og aktiviserer dere medlemmene når så mye må gjennomføres på alternative måter?   

Maren: Vi har prioritert det å inkludere medlemmene våre så mye som mulig. Vi vet jo at det kan være utrolig ensomt å sitte alene på hjemmekontoret! Vi har jobbet etter to hovedprinsipper: å aktivisere medlemmene våre, og å etablere sosial tilhørighet. I den forbindelse hadde vi stor suksess med en konkurranse før jul. Konkurransen gikk ut på at medlemmene våre fikk en rekke oppgaver som ga ulik poengsum. Eksempler på ting som ga poeng i konkurransen var å gå tur med en annen på laget, arrangere middag, quiz, eller treningsøkter med laget på zoom, og ta bilder med forskjellige severdigheter i Bergen. Vinneren av konkurransen ble belønnet med et gavekort. Vi opprettet også en Facebookgruppe for lavterkelsinitiativ og liknende. Konkurranseinstinktet var sterkt hos mange, og vår erfaring er at når noen slenger seg på bidrar dette til å senke terskelen for andre. 

 

Nora: Vi i Studentersamfunnet driver jo normalt med fysiske møter og vi er veldig stolte at vi har klart å digitalisere disse på en vellykket måte. Vi har blant annet hatt god hjelp av videoproduksjonsgruppa på Kvarteret. Internt har vi både hatt digitale og fysiske smittevernsvennlge arrangementer. Vi har drevet med digitale spill og leker på blant backyard. Fysisk har vi møttes utendørs for turer og liknende. Mitt beste tips for å ivareta medlemmene i denne vanskelige tiden er skryte av dem. Mange har nok med egne ting ogdet er imponerende hva folk får til til tross for koronapandemien. Det er viktig å følge opp folk og særlig de nyere medlemmene. En kan fort kjenne seg litt glemt når mulighetene til å møtes fysisk er så begrenset som de er nå. 

 

Studentliv: Tenger du tips og triks, eller inspirasjon til å avholde digitale arrangementer? Vi i Studentliv har laget dokument med mange gode eksempler på sosiale digitale aktiviteter! Det finner du her: https://www.sammen.no/no/bergen/studentliv/sammen-veileder   

 

Hvordan er tiden fremover for Studentersamfunnet og BSI-Jentefotball? 
Nora: Vi jobber for øyeblikket med rekruttering av nye medlemmer. Gjennom et digitalt skjema so ligger ute kan man melde seg til intervju. Vi hadde egentlig planlagt flere bli-kjent-livesendinger, men mangler for øyeblikket lokaler. Alle arrangementene våre sendes digitalt og kan sees i ettertid også. 

 

Maren: Det er helt stengt for breddeidretten nå. Vi håper på at vi kan få trene snart igjen, men hvis ikke skal vi få til andre koselige ting. Ikke nøl med å ta kontakt med oss!  
Dersom du er interessert i andre idretter vil jeg anbefale deg å kontakte Bergen studentidrettslag – BSI. De har mange ulike lag og grupper for folk på alle nivåer! 

 

Hvis dere skulle ønske dere en ting fra UIB, hva skulle det vært? 

Nora: Vi trenger lokaler! Egne kontorer med lukket dør! 
Maren: Enig. Jeg håper de åpner så vi kan være på skolen. Det er viktig å ha et sted å kunne gå til. Håper aller mest på at breddeidretten kan få åpne igjen. Den er utrolig viktig for mange. 

Her er link til hele intervjuet.