En vei ut av pandemien

Sara er student og ansatt i "Sammen-hjelperne" og har en oppfordring til studentene!


Kjære student!

Til deg som skulle ha «ditt beste år» og ble frarøvet fadderuke, fysiske forelesninger og et yrende studentliv i Bergen. Til deg som ble permittert fra deltidsjobben og måtte leve på havregrøt i månedsvis for å betale månedsleia. Til deg som ikke fikk muligheten til å få delta i sosiale fellesskap, og mistet konsentrasjon, mestring og lærelyst på zoom og teams. Til deg som hadde det vanskelig før korona, og som plutselig fikk det mye verre.

Våren 2020 ble hverdagen snudd opp ned. Studenter har betalt en høy pris for de strenge smittevernstiltakene.  Årets helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) blant studentene viser at 45 prosent av landets studenter sliter med alvorlige psykiske plager og at er én av tre studenter ensomme. Universiteter og høyskoler har tidvis vært stengt og undervisningen har foregått digitalt. Mangel på fysiske og sosiale møteplasser gjennom undervisning og sosiale treff har ført til at mange studenter ikke har fått muligheten til å møte andre medstudenter.


Likevel, til tross for de sosiale, økonomiske og emosjonelle påkjenningene vi har vært utsatt for de siste 1,5 årene har færre studenter droppet ut. Vi har tatt eksamen - selv om så mange som 45 % oppgir å ha det kjipt.  Etter beste evne har vi forsøkt å få pandemihverdagen til å gå rundt. Det sier mye om motstandskraften og ressursene som finnes iblant oss!


Du er ikke alene                                            

Men; halvannet år med strenge restriksjoner er lenge. Om du kjenner på ensomheten eller sliter med å finne deg til rette i studenthverdagen er du ikke alene. Vi mennesker er sosiale skapninger. Vi er skapt for å være sammen, til å omgås hverandre, til å finne kjærlighet og fellesskap. Vi trenger andre mennesker for å ha det bra. Det er ikke rart at de sosiale innskrenkingene vi har måttet forholde oss til i så lang tid har satt spor. Kanskje har det blitt skumlere å oppsøke nye aktiviteter, ta ordet i forelesning eller det sosiale samspillet har blitt litt mer klossete? Utfordringene er mange.

Nå går vi mot lysere tider. Gjenåpningen er i gang! Enkelte byer er fullvaksinert, og mange er godt på vei. Det blir lettere å møtes fysisk fremover.

Men; konsekvensene av pandemien er langvarige og forsvinner ikke over natta. Det tar tid å komme tilbake til gode vaner og rutiner. Noen har kanskje endret seg litt, og fått et større behov for ro og alenetid.  Vi står alle i en overgang, og overganger er krevende.


 Verdensdagen for psykisk helse

Den 10. oktober er verdensdagen for psykisk helse. Temaet i år er «følg opp - livet under og etter en pandemi». Dagen vil markeres i Bergen onsdag 06.oktober. Sammen psykisk helse er medarrangør og vil stå på stand fra kl. 13.00 i Nygårdsparken.

Vi håper mange studenter vil stikke innom og oppfordrer sterkt til å implementere budskapet i egen hverdag; følg opp! Virkningen av langvarig sosial distansering sitter nok i de fleste av oss. Mange av dine medstudenter kan streve på ulike måter, men psykiske plager er det få eller ingen som kan se - med mindre du spør.  Spør og vær åpen om hvordan du har det til noen du stoler på.  Hvis en medstudent isolerer seg, send en melding. Vi har alle et ansvar. 

 

Del opplevelser i fellesskap

Sammen har også ansatt flinke studentaktivitører som arrangerer sosiale aktiviteter som tur, bading, puslespill og hengekøyetur, der studenter på tvers av utdanningsinstitusjoner kan treffes og dele opplevelser i fellesskap! Hvis du har behov for en å snakke med, finnes det også god hjelp. Sammen har en rekke dyktige psykologer og rådgivere som står klar til å ta deg imot. De har også en rekke gratis kurs innen stressmestring, søvn, eksamensangst og studiemestring som du kan melde deg på.

Vi har stått sammen i en pandemi, og står nå sammen i å berge hverandre ut av den. Da må vi følge hverandre opp. Husk at man aldri egentlig kan vite hvordan noen har det, før man spør.


Bli med på panelsamtale om sex og nærhet

PS: Alle studenter er hjertelig velkommen til Sammen-hjelperne sitt neste arrangement! Torsdag 21 oktober skal vi ha en panelsamtale om Sex og nærhet med bla Tuva Fellman som gjest. Følg med på facebook for mer informasjon.

Vi håper å se deg der!

Av student Sara Furuholmen, på vegne av Sammen-hjelperne.

sara furuholmen.jpg