En grønnere måte å spise på!
Engangsbestikk er byttet ut med flergangsbestikk og salatbaren har fått tilskudd av falafel. Det er viktigere enn noen gang å tenke grønt. Dette har også vært et sentralt holdepunkt i utarbeidingen av den nye kaféen til Sammen, som du finner i selveste klimaklyngen i Allégaten 70. Her serveres et utvalg av lunsj-og middagsretter i lekre og moderne lokaler. Kaféleder Thor Bell tar oss smilende i mot for å fortelle om kafeens fokus og satsninger.
- Hvilke prioriteringer gjør dere når dere velger hvilken mat som skal stå på menyen?
- Hovedfokuset vårt ligger på å tilfredsstille kundene. Derfor er det også viktig for oss at det finnes et godt utvalg av grønne og sunne alternativer å velge mellom. Det er jo veldig inn i tiden at folk tenker på helse og bærekraft knyttet til mat. Blant annet ser vi at mange kunder som ikke er vegetarianere også ønsker å kjøpe salatbar og vegetarretter.. De synes det er godt å enten ha deler av maten som vegetar eller at de har enkelte kjøttfrie dager i uken.
Thor synes utviklingen er gledelig og understreker samtidig at vegetarmat verken trenger å være kjedelig eller smakløs
- For å få folk til å spise vegetarmat må man lage kule, smaksrike og gode retter som metter. Derfor henter vi inspirasjon fra mange ulike steder. Vi lager blant annet tradisjonelle retter, slik som spagetti bolognese, der vi lager en vegetarisk versjon med linser i stedet for kjøtt. I tillegg får vi mange impulser fra etniske kjøkken slik som det asiatiske, marokkanske. Dette er jo steder hvor man i generasjoner har vært gode til å lage vegetariske retter. Det er utrolig mange muligheter og vi ønsker å gi kundene våre et variert utvalg av smaker.
I tillegg til klimavennlig og velsmakende mat, er det å redusere matsvinn en viktig del av kafeens miljøsatsing.
- Vi jobber mye med å redusere matsvinn. Når vi lager mat, gjør vi det med tanke på at råvarene skal brukes opp.. Eventuelle rester kjøler vi hurtig ned og bruker påfølgende dag. Det er store besparelser å gjøre, både økonomisk og for miljøet ved å unngå kasting av mat. Vi jobber med å bli best i klassen når det gjelder å redusere matsvinn og det vet vi at kundene våre setter pris på.
På besøket vårt får vi også smake på en rekke av det kjøkkenet har å tilby. Blant det vi får servert er stekte poteter med ramsløkpuré, laget av råvarer som Thor selv har høstet inn.
- Den har jeg vært og plukket på Osterøy sammen med noen kollegaer. Ramsløk blir jo av og til omtalt som den nordiske hvitløken. Det er utrolig artig at man kan finne krydderplanter i egen natur!
Mer kortreist og lokalt blir det neppe. Med økt fokus på klima og bærekraft ser det ut til at Spise Sammen Klimaklyngen går en lys framtid i møte. Kafeen er åpen mellom 10:00 og 14:00 mandag til fredag og er vel verdt et besøk!