Vår studentmedarbeider tok celleprøve

Les om Ingeborg sin erfaring med å ta celleprøve hos Legene på Høyden.

De fleste har blitt kjent med seksuell helse, prevensjon og kjønnssykdommer takket være opplæringen vi fikk på grunnskolen. Etter besøket mitt hos Legene på Høyden viste det seg at jeg fremdeles hadde mye å lære angående seksuell helse.

Jeg hadde hørt om celleprøver tidligere, men visste ikke helt hva det faktisk innebærer. Besøket mitt startet med en god mottakelse i resepsjonen, videre ble jeg ført inn i gangen og fikk hilse på allmennlege Esther Gundersen. Jeg hadde flere spørsmål omkring seksuell helse, hun ga meg svar på. 

Jeg trodde ikke jeg var særlig redd eller nervøs, men da timen var over sa de ansatte at de kunne se at det ikke var helt sant. De lot meg heldigvis late som jeg var tapper og fryktløs, og vi lo godt av det da undersøkelsen var ferdig.

Selve undersøkelsen var over på ett minutt. Jeg tok av meg bukse og truse, før jeg satte meg i gynekologstolen. Doktor Esther ba meg om å puste. Hun satte så inn spekulumet, og tok testen som innebar å føre inn en liten plastpensel og vri den rundt. Raskt og enkelt. 

Det verste med undersøkelsen var nervene på forhånd, noe jeg heldigvis bare kunne le godt av etter at undersøkelsen var ferdig. Under selve undersøkelsen var spekulumet ”det verste”, bare fordi det er av metall og derfor ganske hardt og kaldt. Den beste kuren for det var å fokusere på pustingen.

 Jeg må si at jeg følte meg litt rar der jeg gikk, blottet fra livet og ned, og satt meg ned i gynekologstolen. Jeg spredte jo beina rett foran en fremmed, og en del av meg var redd for at jeg gjorde henne ukomfortabel. Den eneste personen som faktisk var litt ukomfortabel var meg. Jeg ble beroliget av å se at legen ikke synes det var en rar situasjon, og at hun fortsatt var like profesjonell som hun var før jeg satt meg ned, halvnaken i stolen.

Jeg er veldig glad og stolt over at jeg gjennomførte undersøkelsen, og følte jeg hadde tjent en god del voksenpoeng da undersøkelsen var ferdig. Etterpå måtte jeg selvfølgelig ringe mamma for å fortelle hvor flink jeg var. Alt i alt var det en positiv opplevelse, og jeg vil anbefale alle å gjøre det de kan for å opprettholde en sunn seksuell helse.