Slik mestrer du eksamensangsten

Snart er det tid for enda en eksamensperiode. Eller kanskje er du allerede i gang. Uansett er dette en stressende periode for mange. Her kommer tre gode tips for deg som føler deg stresset for eksamen.
  1. Del døgnet opp i tre deler, og hold på rutinen

Det første tipset er å dele opp døgnet i tre like store deler. En tredjedel med søvn, en tredjedel med skole, og en tredjedel med fritid. Sistnevnte kan innebære sosialt, fysisk aktivitet, og viktigst av alt; hvile. Dette er med på å skape faste rutiner som bidrar til å minimere stressnivået. Med god struktur trenger man ikke bruke energien på å ta avgjørelser. I tillegg bidrar denne tredelingen til at man lærer bedre. For at hjerne skal kunne utvikle seg er det viktig med hvile. Dette kan sammenliknes med overtrening. Når muskelen ikke får restituert får man ikke bygget muskler, og man kan ende opp med å bli overtrent. Det samme gjelder ellers i livet.

  1. Øv på å ha det ubehagelig

Hvis du er en person som føler deg mye stresset ellers i hverdagen kan tips nummer to være ekstra nyttig. Det tipset innebærer å øve på det å ha det ubehagelig. Dette kan høres vanskelig ut, men det går enkelt og greit ut på å akseptere at man kjenner på stress og angst, og la det være der uten å prøve å få det bort. Det vil alltid være ting man ikke kan kontrollere som kan medføre ubehag, men det enkleste er faktisk å lære seg å leve med det. Bruk energien og oppmerksomheten på det du kan kontrollere, og aksepter forstyrrelsene som eksiterer. Kort forklart, legg merke til ubehaget, tål at det er der og vend oppmerksomheten mot arbeidsoppgaven. Sistnevnte bringer oss videre til det neste tipset.

  1. Fokuser på arbeidsoppgavene

Rett søkelyset på det du kan kontrollere. Når du sitter og kjenner på eksamensangst og har lært deg å anerkjenne at den er der, er neste steget å fokusere på arbeidsoppgavene. Et tips er å jobbe i intervaller, for eksempel 45/15. Sett klokken på 45 minutter, legg bort mobilen, og fokuser på det som må gjøres. Når klokken ringer, er det tid for en 15 minutters pause. Repeter så mange ganger du ønsker. Ved å gjøre dette så styrer man oppmerksomheten mot faktorer som bidrar til at man når målet, nemlig å gjøre det så bra som mulig på eksamen. Deretter er det bare å la resten gå sin gang.

Lykke til!