Alene i ny by?

Synes du det har vært vanskeligere enn antatt å bli kjent med nye? Det er du ikke alene om. Vi gir deg fem tips til hvordan du selv kan ta grep.

Det kan være vondt og vanskelig å kjenne på følelsen av å være alene, og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal håndtere en slik situasjon. Vi deler noen råd til hvordan du selv kan ta grep for å komme i kontakt med andre og bygge relasjoner.   

Du er ikke alene om å føle deg alene  

Å være ny student på et nytt studiested kan oppleves utfordrende. Med mange nye mennesker og inntrykk er det helt normalt å oppleve en følelse av ensomhet.  

For mange studenter er det vanskeligere enn antatt å knytte nye bekjentskaper og bygge nære relasjoner. Det er ofte tilfeldigheter som styrer hvilke mennesker man møter, og derfor er det ofte tilfeldigheter som styrer hvor lang tid det tar å etablere vennskap.   

En ny trivselsundersøkelse med over 62 000 studenter viser at over halvparten av studentene savner noen å være sammen med. Tallene fra undersøkelsen viser at det er førsteårsstudentene som i størst grad opplever en følelse av ensomhet. Dette kan i stor grad skyldes at mange bruker tid på å bygge gode og trygge relasjoner.   

Sammen Psykisk Helse_web - Copyright Cecilie Bannow-4310.jpg

Råd for å ta grep om situasjonen  

1) Eksponer deg selv 

For å bli kjent med nye mennesker og etablere vennskap kan du vise at du er tilgjengelig. Sett deg i kantina, delta i forelesninger og gruppeøvinger, og bli med på ulike aktiviteter. Selv om det kan være ubehagelig å gjøre disse tingene alene, kan det hjelpe deg med å komme i kontakt med andre.    

2) Ta initiativ  

Prøv å ta kontakt når muligheten byr seg. Dette kan være å introdusere deg selv til andre som deltar på samme aktivitet eller å stille et faglig spørsmål til vedkommende som sitter ved siden av deg i forelesning.  

3) Bli med på langvarige aktiviteter 

Forsøk å finne aktiviteter som har en viss grad av kontinuitet. Ved å møtes jevnlig er det enklere å både komme i kontakt og opprettholde kontakten med mennesker.   

I Bergen finnes det mange ulike foreninger man kan være med i. I tillegg tilbyr Sammen en rekke lavterskelaktiviteter for alle studenter i Bergen som ønsker å bli kjent med nye mennesker.  

4) Vær deg selv  

Den beste måten å bygge langvarige relasjoner på er å være seg selv. Det er ved å være deg selv du vil finne de du kommer best overens med og har felles interesser med.   

5) Ha tålmodighet  

Det er helt normalt at det tar tid å bli kjent med folk, og at det tar enda lengre tid å bygge gode og trygge relasjoner. Det kan derfor være nyttig å stålsette seg på at det kan ta tid før du finner dine likesinnede.