En ny livssituasjon
Du har kanskje blitt fortalt at «studietiden er den beste tiden i livet»? Det er mange gode grunner til det. Studentlivet byr på mye frihet, samhold og lærdom. Du har frihet til å legge opp dagen slik du vil; du har et stort tilbud av fritidsaktiviteter og arrangementer du kan være med på; og du kan lære på den måten som passer best for deg. Du har altså mye å glede deg til som student. Likevel kan overgangen til studenttilværelsen føles overveldende og utfordrende for mange.
Som ny student er det mye å sette seg inn i. Du skal sette deg inn i forelesninger, pensum og eksamener – i tillegg til å bli kjent med en ny skole og nye mennesker. Mange flytter også hjemmefra for første gang, og står nå på egne bein hjemme. Med så mye nytt på én gang, er helt normalt å oppleve det som overveldende.
Med frihet følger ansvar. Frihetsfølelsen kan være fantastisk, men den medfører også ansvar. Du har nå ansvar for å egen læring, økonomi og bosituasjon. Selv om dette er lærerikt, kan det også være strevsomt for mange.
Så hva kan du gjøre for å få en så enkel studiestart som mulig? Vi deler fire råd du kan ta med deg på veien inn i din nye tilværelse.
- Still spørsmål
Det er ikke forventet at du skal finne ut alt alene. Dersom du er usikker på noe: spør! Det vil kunne gjøre det enklere å få en oversikt over det du har i vente. Lærestedene har både forelesere og rådgivere som kan hjelpe deg med det du lurer på om studiene. Mange lærersteder har også fadder- og mentorordninger der du kan stille spørsmål og få lære mer om det du lurer på tilknyttet studentlivet. Mange kjenner nok på de samme usikkerhetene som deg. Og husk: det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite. - Vær med på studentaktiviteter
Som ny student er det ikke uvanlig å føle seg alene og forlatt, særlig om man har flyttet til et nytt sted. Heldigvis er det mange som er i akkurat samme situasjon som deg. Engasjer deg og bli med på ting, og du vil kunne oppleve at mange er åpne og kontaktsøkende.
Det er mye sosialt man kan være med på som ny student, og det finnes mange arenaer som er godt tilrettelagt for å få seg nye venner. I tillegg til fadderuken og mentorordninger, har de ulike studiestedene flere foreninger du kan være med i. Sammen har også mange lavterskelaktiviteter dersom du ønsker å bli kjent med nye mennesker - Vær raus med deg selv
Som ny student skal du plutselig lære på en ny og ukjent måte, og det kan det være vanskelig å vite hvor mye de ulike fagene faktisk krever av deg. For mange kan nivået virke høyt, og da kan man fort tenke at studiet er for vanskelig. Da kan det vært lurt å minne seg selv på at det faktisk var et opptakskrav for å komme inn på studiet, og det at du kom inn betyr at du er kvalifisert nok.
Lurer du på hvordan du burde studere? Se Sammen sine tips til gode studieteknikker.
- Aksepter at det tar tid
Det tar tid å få oversikt over alt studentlivet innebærer. Selv om du kanskje har startet på drømmestudiet eller flyttet til favorittbyen, er det helt normalt å føle seg utfordret, forvirret og ensom. Vær forberedt på at det kan ta tid å komme seg inn i nye rutiner og bli kjent med nye mennesker. Aksepter at det kan ta tid før du trives i din nye tilværelse.