Kjenner du noen som har selvmordstanker?

Har noen delt med deg at de har selvmordstanker? Mange kan bli skremt, og vet ikke hva de skal gjøre når de man er glad i har slike tanker. Her har vi samlet et par tips.

Selv om tanker om døden kan virke skumle, er det ganske vanlig å oppleve slike tanker i løpet av livet. SHoT-undersøkelsen fra 2022 viser at over 1 av 5 har opplevd selvmordstanker i løpet av livet, og litt under 1 av 10 har hatt selvmordstanker i løpet av de siste 12 månedene. Det er trist at så mange opplever å ha selvmordstanker i dag, og i en ideell verden skulle ingen måtte ha det så vondt at de opplever slike tanker. Samtidig viser tallene også til at tanker om å ville unnslippe alt kan være en normal reaksjon på det å ha det vanskelig.

De fleste selvmordstanker oppstår fordi man føler at man sitter fast i en håpløs situasjon hvor man opplever at det ikke er en utvei. For noen kan denne håpløse situasjonen være høyt stress over tid, en konsekvens av egen eller pårørendes psykiske eller fysiske smerte, eller til og med som en bivirkning på ulike medisiner. For å komme seg ut av denne håpløse situasjonen, vil hjernen lete etter en utvei. Når alt føles håpløst, kan en utvei være å ta selvmord. Slik er tanker om døden en naturlig reaksjon mange av oss vil kunne oppleve dersom livet blir tøft. Selvmordstankene er på denne måten ingen spådommer om hva som faktisk kommer til å skje i fremtiden, ei heller faktaopplysninger, men oftere tanker om hvordan unnslippe en smertefull situasjon. Tanker om døden er hjernen som prøver å løse et vanskelig problem.

Mange blir skremt av å høre om andres tanker om å ville unnslippe smerte, fordi de opplever at tanken er noe de kommer til handle på. Slik er det ikke. Forskning viser at kun fåtallet av dem som opplever tanker om å ville slippe alt, faktisk prøver å ta sitt eget liv. Dette betyr at tankene kan være flytende, få mindre fokus og slippe taket.

Det å snakke om selvmordstankene er en stor hjelp for veldig mange. Dersom du blir fortalt at en du er glad i har tanker om døden, kan et tips være å snakke direkte med personen. Vær konkret og spør om innholdet i tankene. Det er ikke farlig å snakke om det! Stol på magefølelsen din og spør heller en gang for mye enn en gang for lite.

Forskning peker videre på at en av de mest effektive strategiene for å dempe tanker om egen død er å finne ut hvorfor tankene oppstår og opprettholdes. Som pårørende kan du, om du kjenner deg komfortabel med dette, hjelpe den som opplever disse tankene til å finne ut av hva som fører til dem. Undersøk gjerne om det var noen bestemte følelser eller en situasjon som utløste tankene, og hva personen trenger av deg når personen har det vondt. Sammen kan dere lage en plan for hvordan å håndtere tankene, skulle tankene oppstå igjen på et senere tidspunkt.

Mange kan oppleve det vanskelig å snakke om tanker om døden med en som står dem nær, og pårørende kan fort kjenne seg hjelpeløs. Som pårørende kan du kontakte både fastlegen din og psykolog, eller andre anonyme hjelpetjenester for å få støtte og hjelp til å håndtere situasjonen.

Dersom du ikke er komfortabel med å snakke om selvmordstanker, finnes det andre ting man kan gjøre for å hjelpe noen som står i en slik situasjon. Å ta initiativ til å finne en felles fysisk aktivitet, lage flere treffpunkt i hverdagen hvor man kan styrke bånd til andre, eller å gjøre noe som dere begge synes er kjekt, er forebyggende. Dersom personen man er glad i har ekstra sterke selvmordstanker, anbefales det å ikke la personen være alene. Det kan også være lurt å oppfordre personen til å lagre krisenummer til hjelpetjenester på telefonen sin, dersom en trenger noen å snakke med. Men aller viktigst: husk at som pårørende skal du ikke fikse alt! Når noen går med tanker om egen død over tid, kan man begynne å tenke at andre ville fått det bedre om man var død. Det viktigste du gjør som pårørende er derfor å vise at du bryr deg om personen, og at personen du er glad i har en verdi for deg. Det viktigste er at du er der.

Noen opplever langvarige selvmordstanker, og mange av dem som har det slik kan ha behov for ekstra tett oppfølging. Dersom du kjenner at du er bekymret for noen, kan du alltid kontakte legevakten på 116 117. Hos fastlegen din kan du også få henvisning til psykolog som kan hjelpe deg med tankene dine.